Luxortemplet by Night

Når solen er gået ned bag bjergene på Nilens vestlige side og det særlige, bløde mørke lægger sig over Luxor i det sydlige Ægypten, bliver Luxortemplet midt i byen oplyst …

Templet ligger centralt i Luxor by

Luxortemplet by night
Luxortemplet ligger i centrum af den ægyptiske provinsby Luxor. Templet var viet til rigsguden Amon og spillede en stor rolle for faraos virke. Templets indgang flankeres af to store pyloner og en enkelt obelisk. Obeliskens makker står i Paris, og blev foræret til franskmændene af ægypterne. Statuerne, der troner foran templet, forestiller Ramses II, som regerede i 1200-tallet f. Kr. Du kan læse lidt mere om Luxor her.

Mange relieffer ses bedst om aftenen

Luxortemplet by night
Templets relieffer er flere steder ret ødelagte af tidens tand, men det kunstige lys om aftenen kan få detaljer frem, som den besøgende ikke ellers kan se i det skarpe dagslys. På væggene her i søjlegangen er der for eksempel relieffer der viser optog og festligheder i forbindelse med religiøse fester i templet. Festlighederne, der er afbildet, forestiller noget af det der foregik under den religiøse fest Opet-festen.

Forbundet med Karnaktemplet mod nord

Luxortemplet by night
Luxortemplet er ikke nær så stort som det nærliggende tempel i Karnak. Templerne var forbundne både med en allé prydet af sfinxfigurer og symbolsk i forhold til kongens rolle i det ægyptiske samfund og hans samspil med guderne, især guden Amon. Et yndet motiv i templerne er derfor kongen, der ofrer forskellige ting til guden. Det er det motiv, der går igen på mange af søjlerne og tempelvæggene. De træder rigtig tydeligt frem ved et besøg i Luxortemplet by night.

Mange statuer af Ramses II

Luxortemplet by night
Der er utallige statuer af Ramses II i den forreste del af templet, men mange konger i perioden 1550 til 1070 f. Kr. byggede i Luxortemplet, blandt andet også den kendte barnekonge Tutankhamon. Efter denne periode, der af ægyptologer kaldes for Ny Rige, blev der dog også tilføjet en del til templet. Templet kan besøges hele dagen – og det kan godt betale sig både at tage et besøg i dagslys og et om aftenen, når mørket er faldet på. Du finder indgangen til templet og billetsalget fra den store plads modsat Nilen. God fornøjelse! Skal du bo tæt på Luxortemplet, så tjek Old Winter Palace ud.

1 Kommentar on “Luxortemplet by Night

Comments are closed.