Mennas grav på den thebanske vestbred

Mennas grav i Luxor. Menna var en embedsmand, der formentlig levede under kongerne Thutmosis IV (1401 – 1391 f. Kr.) og Amenhotep III (1391 – 1353 f. Kr.). Der nævnes dog ingen kongenavne i Mennas grav, så det vides ikke præcist.

Graven, der har nummeret TT 69, ligger på Luxors vestlige bred sammen med en lang række andre embedsmandsgrave. Graven er lille og selvom den aldrig blev færdigdekoreret, er det alligevel en af de mest dekorerede grave på vestbredden. Den har været åben for besøgende i mange år, hvilket også har sat sine spor.

I 2007 blev graven restaureret af blandt andet ARCE (American Research Centre in Egypt) og det daværende Supreme Council of Antiquities (SCA). Det er det, der i dag ligger under det ægyptiske antikvitetsministerium.

Gravens kompleksitet og den omhyggelige udførelse af dekorationerne og malerierne gør den til et fint eksempel på den ægyptiske kunst fra denne periode.

Væggene i Mennas grav er dækket af vægmalerier, der viser forskellige scener fra Mennas liv og arbejde. Disse malerier giver os et indblik i hans rolle som embedsmand. Samtidig skildrer de detaljeret landbrugsaktiviteter, fiskeri, jagt og ofringer til guderne. Hver scene er udført med enestående præcision og detaljerigdom, hvilket afspejler den kunstneriske dygtighed og æstetiske sans i det gamle Ægypten.

Velbevarede farver i Mennas grav

En bemærkelsesværdig aspekt af Mennas grav er den kvalitet, hvormed farverne stadig er bevaret. Selvom århundreder er gået siden graven blev opdaget, forbliver malerierne levende og strålende, hvilket giver os indblik i den rige farvepalet, der blev brugt af de gamle ægyptiske håndværkere.

Ud over de enestående vægmalerier er der også inskriptioner, der indeholder religiøse tekster og bønner til guderne. Disse inskriptioner hjælper os med at forstå de gamle ægypteres tro og deres syn på livet efter døden.

Besøget i Mennas grav er ikke kun en rejse tilbage i tiden, men også en mulighed for at komme ganske tæt på den gammelægyptiske kultur.

Menna er afbildet i graven med sin familie i forskellige scener, fx hjertevejning og offerscener.

Dertil kommer flere scener i graven, der viser dagligliv i Ægypten på Mennas tid, fx høst- og markscenerier.

Læs mere om graven på Osirisnet her.

Læs mere om andre seværdigheder på den thebanske vestbred her.