Portrættet af Aline

Portrættet af Aline befinder sig på Neues Museum i Berlin. Aline var en romersk kvinde, og hun blev begravet sammen med sin mand og sine tre børn.

Aline og resten af hendes familie blev fundet i en grav i Hawara (i Fayum) i 1892. På det tidspunkt udgravede tyskeren R. von Kaufmann i området.

I graven, der blot var en primitiv grube uden nogen overbygning, fandt Kaufmann otte mumier. De tre var smykkede med malede portrætter på lærred.

Mumierne af Alines mand og det ene af børnene var smykkede med mumiemasker, og bar ikke malede portrætter.

Sammen med mumierne lå der angiveligt også en groft udhugget stele med en inskription. Nemlig den, der har givet graven navnet ”Aline-graven,” og som var tilegnet kvinden Aline. Det bør bemærkes, at fundomstændighederne er noget uklare. Det kan derfor ikke med sikkerhed fastslås, at stelen befandt sig i selve graven og ikke blot i nærheden af graven.

Et kendt portræt

Portrættet er et af de mest kendte af de såkaldte Fayum-portrætter. Dateringen er usikker, men portrættet er formentlig også et af de tidligste portrætter i denne stil. Stilen var i brug under romernes herrredømme i Ægypten. Portrætterne dateres bl.a. ud fra de frisurer og smykker, som de døde er afbildet med. Frisurer, smykker og mode korresponderede med den mode, der er afbildet på romersk skulptur fra selve Rom.

Potrættet af Aline er særdeles udtryksfuldt, og det er derfor nærliggende at tro, at hun selv har siddet model til sit mumieportræt. Læg fx mærke til den lidt deforme næse, antydningen af overskæg på hendes overlæbe og de næsten sammenvoksede øjenbryn.

Vi kan desværre ikke sammenligne med Alines legeme. Portrættet er blevet fjernet fra hendes mumie allerede da graven blev fundet.

Se portrættet af Aline i Berlin, Neues Museum. Portrættet er udstillet sammen med Alines øvrige familiemedlemmers mumier og masker/portrætter. Vi har også skrevet om andre genstande fra en anden periode på Neues Museum her.