Amarna på Glyptoteket

Amarna på Glyptoteket. Ny Carlsberg Glyptotek i København har en meget fin samling af genstande fra den såkaldte Amarnaperiode (ca. 1353 – 1333 f. Kr.).

Amarnaperioden er bl.a. kendetegnet ved, at kongen – Amenhotep IV /Akhenaten indførte en form for monoteisme med solskiven (Aten) og kongefamilien i centrum.

Kongen, der senere blev kendt som kætterkongen, foretog flere radikale ændringer. Blandt andet flyttede han den kongelige residens til et helt nyt område. Det er det område, som i dag hedder Amarna. Og det er selvføgelig derfra, perioden har fået sit navn. I oldtiden hed stedet Akhetaten, hvilket betyder Solskivens Horisont.

Perioden er også kendetegnet ved en helt særlig retning i det kunstneriske udtryk; et udtryk, som særligt gør sig gældende i afbildninger af kongefamilien. På Glyptoteket kan de fine Amarnagenstande ses i sal 4.

Udover de nedenstående relieffer af Kiya/Meritaten og Nefertiti, rummer samlingen også afbildninger af Akhenaten.

Amarna på Glyptoteket
Relief af Akhenatens hustru Kiya, senere omarbejdet til at forestille kongens datter Meritaten. ÆIN 1776.
Amarna på Glyptoteket
Relief af Nefertiti, kongens hustru, der ofrer til Aten (Solskiven). ÆIN 1812.

Læs selv mere om Amarna og Amarna på Glyptoteket i fx Fokus på Amarna af Lise Manniche og Bo Dahl Hermansen (redaktører) eller i Ægyptisk kunst fra Amarna af Mogens Jørgensen. Du kan læse mere om den egyptiske samling på Glyptoteket her, hvor der også er information om åbningstider m.v.