Luxortemplets Open Air Museum

Luxortemplets Open Air Museum. Siden 2010 har man i Luxortemplet kunne besøge et lille Open Air Museum (også kaldet The Block Yard). Det ligger umiddelbart bag den store, åbne gård bygget af Amenhotep III (ca. 1390-1353 f. Kr.).

I Luxortemplets Open Air Museum ligger en del af de mange løse blokke, der er udgravet i og omkring templet i de sidste 40 år. Nogle af blokkene er sat ind i templet, hvor de hører til. Men mange har altså siden 2010 været tilgængelige for besøgende i templet. Der er små, flisebelagte stier mellem blokkene, god og informativ skiltning om hvilke tidsaldre blokkene stammer fra. Området er lyst og åbent, og helt sikkert værd at besøge inden man forlader templet. Her er – som i det øvrige tempel – lyst op med spotlights efter solnedgang.

Blok fra Amarnaperioden i Open Air Museum i Luxortemplet.

Tyverier fra museet

Siden Januarrevolutionen i Ægypten i begyndelsen af 2011 samt de senere års fortsatte uroligheder, har der været skrevet meget om den manglende sikkerhed i og omkring landets oldtidsmonumenter. For nyligt er der angiveligvis blevet stjålet to små stenløver fra koptisk tid fra Open Air Museet. Bloggen Luxor Times fortæller om det her. Luxor Times har ligeledes en helt ny artikel på bloggen om tyveriet. De har bl.a. talt med W. Raymond Johnson fra Chicago House i Luxor, leder af The Epigraphic Survey. Læs artiklen her.

Husk at besøge Open Air Museet næste gang, turen går til Luxor. Der er også et stort Open Air Museum i Karnaktemplet. Det har vi skrevet om her.

Open Air Museum Luxortemplet
Romersk farao.
Open Air Museum Luxortemplet
Kobraen var et kongeligt symbol i oldtidens Ægypten.
Vue over en del af Open Air Museum i Luxortemplet.
Vue over en del af Open Air Museum i Luxortemplet med den moderne by i baggrunden.