Arkæologiske og ægyptologiske tidsskrifter

Tidsskrifter om ægyptologi og arkæologi. Nogle gange kan det godt betale sig at kigge en smule ud over landets grænser. Især hvis man gerne vil være opdateret på, hvad der forgår i den ægyptologiske/arkæologiske verden.

På nettet findes der masser af gode links, men nogle gange er det rart at få et tidsskrift direkte hjem i postkassen. Det er ikke voldsomt dyrt at tegne abonnement på et ægyptologisk/arkæologisk tidsskrift, om end det selvfølgelig koster lidt mere end hvad man måske normalt betaler for sine magasiner.

Hvis man ikke har lyst eller råd til at kaste sig ud i et eller flere abonnementer, kan de fleste biblioteker skaffe tidsskrifterne hjem. De kan  ofte også findes på universitetsinstitutternes biblioteker.  Her kan man som regel altid få adgang som gæst.

I første omgang kan man søge på Det Kongelige Bibliotek, i deres online database. Her får man tillige forslag til, hvilke baser, man også kan søge info i mm. Og hvis man har adgang til de online materialer, kan mange tidsskrifter om ægyptologi downloades gratis til eget brug.

Anbefalinger af ægyptologiske og arkæologiske tidsskrifter

 
Antike Welt, der er tysk, udkommer flere gange årligt. Antike Welt har altid mindst én feature om Ægypten, og magasinets øvrige artikler er af meget høj kvalitet. De handler om fx det gamle Rom, arkæologi i det hele taget mm. Antike Welt udgives af forlaget Philipp von Zabern, der også har udgivet et væld af interessante bøger om bl.a. det gamle Ægypten.
 
Egypt Exploration Society i England udgiver både magasinet Egyptian Archaeology og det lidt ‘tungere’ skrift Jornal of Egyptian Archaeology/JEA. Det er i JEA, at man bl.a. kan læse deciderede udgravningsrapporter fra selskabets udgravninger i Amarna. Artiklerne i Egyptian Archaeology er noget nemmere at gå til.
 
Det amerikanske Archaeology har ofte artikler om det gamle Æygpten, og handler derudover om arkæologi og oldtiden i det hele taget. Artiklerne er populærvidenskabelige og meget lette at læse. På deres hjemmeside kan man bl.a. komme på en interaktiv udgravning i Hierakonpolis.
 
Ægyptologer i Frankrig har siden 1986 udgivet tidsskriftet Egypte, Afrique & Orient gennem den ægyptologiske organisation Institut Khéops. Hvert nummer, der er på fransk, er viet et særligt tema. Institut Khéops udgiver også bøger, og har i samarbejde med Louvre lige udgivet et tobindsværk om Ny Rige statuer i Louvre.
 
Værket er samlet på 584 sider med over 900 illustrationer. På hjemmesiden kan der tegnes abonnement på Egypte, Afrique & Orient, og det er også her man finder lister og beskrivelser af deres øvrige publikationer, der er af meget høj kvalitet.

Indlægget er oprindeligt udgivet den 3. januar 2009. Siden da er flere af de nævnte tidsskrifter om ægyptologi og arkæologi begyndt at udkomme elektronisk også. Få flere links her.

Indlægget er opdateret med nye links m.v. den 18. juli 2020.