Bog: Begyndelsen til det hele af Mogens Jørgensen

IMG_5144

Begyndelsen til det hele af Mogens Jørgensen, Glyptotekets ægyptolog i 42 år, handler om brygger Carl Jacobsen og grundlæggelsen af museets ægyptiske samling.

IMG_3738

Dette hoved i rød kvartsit var Valdemar Schmidts yndlingsstykke i samlingen. Han erhvervede det i Cairo i 1894 via kunsthandleren Alexander Dingli.

Sammen med Glyptotekets første ægyptolog Valdemar Schmidt skabte bryggeren en samling, der kunne og kan målesig med de fineste og største i Europa. Bryggeren manglede ikke penge, og var derfor i stand til dels at overbyde andre købere på de store kunstauktioner i Europa, dels at forsyne Valdemar Schmidt med rigelige midler, når han bl.a. rejste til Ægypten og krejlede med både arabere og europæere på det ægyptiske kunstmarked. Desuden sponsorerede bryggeren udgravninger i Ægypten, og fik på denne måde ofte førsteret til de udgravede genstande efter at museet i Cairo og de ægyptiske antikvitetsmyndigheder havde valgt det, de mente, der skulle blive i Ægypten.

Begyndelsen til det hele fortæller i et let og elegant sprog hele historien fra det første køb af en mumiekiste pr. postordre til de sidste ting erhvervet via sponsorering af udgravninger i 1925. 

Bogen kan købes i Glyptotekets museumsbutik enten personligt eller via nettet.